Система режиму та внутрішньої безпеки

У Науковому центрі створено і постійно підтримується в актуальному стані багаторівнева система режиму та внутрішньої безпеки. Усі приміщення, будівлі та територія Центру розподілені по окремим секторам із урахуванням специфіки досліджень і робіт, які в них виконуються.

Це пов’язано з тим, що вхід і перебування у секторах, де здійснюються роботи і дослідження з особливими вимогами до гігієни співробітників (відвідувачів) вимагають дотримання спеціальних правил перебування. Тому мають обмежений доступ.

Система режиму та внутрішньої безпеки складається з:

Електронної системи контролю доступу, яка складається з мережі електронних замкових приладів, апаратної частини з базою даних та персоналізованих індивідуальних електронних перепусток із визначеним обмеженням доступу по секторам. Зазначена система дозволяє в реальному часі контролювати дотримання правил перебування співробітників Наукового центру, відвідувачів як у будівлях і на території Центру в цілому, так і в окремо взятих секторах. Вона унеможливлює незаконне проникнення та перебування на території Центру сторонніх осіб, неконтрольоване внесення (винесення) майна, пожежонебезпечних речовин тощо. 

Системи зовнішнього і внутрішнього відеоспостереження. Відеоспостереження у приміщеннях і на об’єктах Наукового центру здійснюється з метою відстеження, фіксації, передачі зображень і даних об’єктів в цілях:

1)         підвищення ефективності режиму безпеки і своєчасного реагування керівництва Наукового центру, відповідальних за безпеку посадових осіб у разі виникнення небезпечних і позаштатних ситуацій;

2)         недопущення збитків Науковому центру, шкоди здоров’ю співробітників та відвідувачів, мінімізації матеріальних збитків в умовах дії дестабілізуючих факторів;

3)         об’єктивної фіксації подій, які відбуваються на території та в приміщеннях Наукового центру;

4)         виявлення ситуацій, що є нетиповими у зоні здійснення відеоспостереження;

5)         надання інформації за запитами відповідних правоохоронних та інших уповноважених державних органів у випадках, передбачених чинним законодавством;

6)         здійснення контролю ситуації в умовах, коли іншими шляхами забезпечити його неможливо.

Співробітників відділу внутрішньої безпеки та охорони. Основним завданням підрозділу є фізичне патрулювання і контроль дотримання правил перебування в Науковому центрі співробітників, відвідувачів, транспортних засобів у цілодобовому режимі. Співробітники відділу внутрішньої безпеки та охорони підтримують цілодобову взаємодію з підрозділом Поліції охорони МВС України шляхом заїздів чергових патрулів поліції охорони на автомобілях на територію Наукового центру за узгодженим щодобовим графіком та з використанням засобів охоронної сигналізації, виведеної на пульт київського міського центру управління діями поліції охорони.

Системи автоматизованої протипожежної сигналізації, оповіщення, сил (позаштатна пожежна команда) і засобів протипожежного захисту, яка у взаємодії з Голосіївським районним управлінням ДСНС України забезпечує швидке виявлення, інформування та реагування на випадок виникнення пожежної небезпеки на об’єктах Наукового центру.