В Україні створюється Національний референс-центр з визначення контрольованих та токсичних хімічних речовин

Учасники робочої наради узгодили проект положення майбутнього Національного референс-центру для ідентифікації контрольованих та токсичних хімічних речовин.

Він створюється на базі ДП «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені Л.І.Медведя Міністерства охорони здоров’я України».

Завдання центру – з’ясувати які хімічні речовини і в якому об’ємі стали причиною конкретного випадку. Як зазначила в.о. Начальника управління громадського здоров’я МОЗ України Ірина Руденко, до співпраці залучені представники міністерств та служб, які вже відчувають потребу в таких дослідженнях. Центр співпрацюватиме на не комерційній основі з центральними органами виконавчої влади, державними установами, міжнародними партнерами, юридичними або фізичними особами.

«Створення референс-центру для ідентифікації контрольованих та токсичних речовин – це тільки перший етап. Кінцева мета – відновлення потенціалу держави з протидії хімічним загрозам. Необхідно щоб в Україні запрацював увесь комплекс: попередження, розслідування, ліквідація наслідків, у тому числі і надання допомоги постраждалим», – наголосив Микола Проданчук, директор ДП «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені Л.І.Медведя Міністерства охорони здоров’я України».

Під час заходу учасники розглянули список токсичних хімічних речовин, або їх прекурсорів, що входять до національних та міжнародних списків, і які новостворений центр зможе визначити як у якісних так і кількісних показниках.

Для нормальної роботи у надскладних випадках майбутній центр потребує відповідної матеріально-технічної бази. Першим кроком створення такої бази – є використання наявних ресурсів та кадрового потенціалу ДП «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені Л.І.Медведя Міністерства охорони здоров’я України».

«70% можливостей майбутнього центру лягає на плечі державного підприємства, –зазначає Олександр Кравчук, завідувач відділом Інститут екогігієни і токсикології пестицидів та агрохімікатів. – Ще 30 % досліджень стануть можливими після передачі Центру нового рідинного МSМS з орбітальною пасткою в межах проекту ОБСЄ».

Створення Національного референс-центру дасть змогу державі бути готовою у випадку надзвичайної ситуації техногенного характеру у ідентифікації і верифікації зразків. Спеціалізовані знання і досвід медичної допомоги дозволить рятувати людям життя у випадку дії токсичних речовин.

Важливим блоком є створення інформаційної бази, куди звертатимуться відповідальні органи. Центр має стати тренінговою базою, де спеціалізовані служби у межах своєї компетенції навчатимуть співробітників як поводитись з тими чи іншими хімічними речовинами на практиці.