Презентація референс-центру для ідентифікації контрольованих та токсичних хімічних речовин

На базі Наукового центру превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Медведя МОЗ України створений референс-центр для ідентифікації контрольованих та токсичних хімічних речовин. Він оснащений за підтримки ОБСЄ та представлений експертній спільноті 10 грудня 2019 року.

Замовником і кінцевим беніфіціаром цього проекту виступає Міністерство охорони здоров’я України.

Референс-центр був створений для надання національним органам влади достовірного аналізу хімічних речовин, що є важливим інструментом реагування на інциденти та проведення розслідувань.

«Держава в різних інституціях і на різних рівнях повинна мати належні способи реагування. І в першу чергу, коли мова йде про здоров’я. Коли своєчасність – це питання збереження життя. Науковий центр є основною експертною організацією з питань токсикології, хімічної безпеки, діагностики масових отруєнь, пестицидів. Все те, що на сьогодні в Україні становить одну з цілей уряду. Орієнтир на громадське здоров’я і профілактика шкоди загалом», – зазначила міністр охорони здоров’я України Зоряна Скалецька.

У взаємодії з Міністерством охорони здоров’я України, Координатор проектів ОБСЄ допоміг розробити нормативні документи для створення та функціонування Центру, а також для визначення його ролі у міжвідомчій взаємодії. Науковий центр Екогінтокс отримав сучасний хроматограф високої роздільної здатності зі спектрометром для розширення можливостей точної, швидкої та надійної ідентифікації небезпечних хімічних речовин. Це обладнання дозволить швидко та надійно виявляти та ідентифікувати хімічні речовини під час надзвичайних ситуацій, що є ключовим для порятунку життя людей.

«Сам по собі один прилад нічого не вирішує, потрібна інфраструктура, яка дасть змогу використовувати його максимально ефективно. Це системна робота, яка виконується у Екогінтокс на належному рівні. За останні 25 років усі складні випадки досліджуються в нашому центрі. Звісно, без потрібного обладнання зробити це було б неможливо, – зазначив директор наукового центру Микола Проданчук. – Головне, що результатам отриманим у нашому центрі можна довіряти. Ця система створювалась 10 років, щоб отримати необхідну акредитацію, яку ми маємо вже 15 років. Це означає, що результати по тим кільком тисячам методик, які ми використовуємо, можна довіряти». 

«Обладнання, яке ми надаємо, розширить аналітичні можливості лабораторії для отримання структурної інформації про високотоксичні сполуки, зокрема агенти хімічної зброї та їх прекурсори. Це важливий крок до посилення контролю матеріалів подвійного використання відповідно до вимог Резолюції Ради Безпеки ООН 1540 (2004) та готовності країни протидіяти хімічним загрозам», – сказав Генрік Вілладсен, Координатор проектів ОБСЄ в Україні.

Резолюція Ради Безпеки ООН 1540 (2004) щодо нерозповсюдження зброї масового знищення та засобів її доставки вимагає, щоб всі держави прийняли і застосовували ефективні заходи з метою встановлення національного контролю для запобігання розповсюдженню ядерної, хімічної або біологічної зброї та засобів її доставки, в тому числі за допомогою встановлення належного контролю матеріалами, що до них відносяться.

Ці зусилля є частиною проекту, що впроваджується Координатором проектів ОБСЄ в Україні за фінансової підтримки Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки.

040A0715
« of 12 »